Dette Verneutstyret Trenger Du til Asbestsanering

Introduksjon

Ved arbeid med asbestsanering er det avgjørende å bruke riktig verneutstyr for å beskytte arbeidere og forhindre spredning av farlige asbestfibre. Her får du en oversikt over det nødvendige verneutstyret du trenger for sikker og effektiv asbestsanering. Vi dekker også utstyr til både innvendig og utvendig sanering som sikrer at alle aspekter av saneringsarbeidet utføres i henhold til gjeldende forskrifter.


1. Åndedrettsvern

Åndedrettsvern beskytter mot innånding av farlige asbestfibre og er det viktigste utstyret under asbestsanering. Her er en oversikt over de ulike typene og når de skal brukes:

  • Passive Halvmasker og Helmasker med P3-filter: Disse brukes ved lav risiko og kortvarig eksponering, men det er begrensninger på bruken. Arbeidstilsynet anbefaler at passive masker bare brukes i én time om gangen, og ikke mer enn tre timer per dag, på grunn av pustemotstanden og begrenset beskyttelseseffektivitet over tid. Les mer om Arbeidstilsynets anbefalinger her.
    • Innendørs bruk: Passive åndedrettsvern anbefales kun ved lav eksponering og dersom annet utstyr ikke er tilgjengelig. Husk eksponeringsgrensen på 0,1 fibre per cm³ over 8 timer, som snart blir senket til 0,01, 10 % av dagens krav.
  • Motorassisterte Helmasker: Anbefales for langvarig bruk og høyere eksponering, særlig innendørs. Motorassistert åndedrettsvern reduserer pustemotstanden ved å tilføre luft gjennom et filter, noe som gir bedre komfort og beskyttelse.
  • Luftforsynt Åndedrettsvern: Dette utstyret gir den høyeste beskyttelsen og anbefales for innendørs bruk der eksponeringen er høy. Luftforsynt åndedrettsvern sikrer at brukeren får kontinuerlig tilførsel av ren luft. Fordi det ikke er overtrykk i masken slik som med motoriserte varianter, stilles det ekstra krav til tettheten av masken for å sikre at ingen asbestfibre kan trenge inn. Dette gjør tetthetstesting og korrekt tilpasning enda viktigere for å garantere brukersikkerhet.

Tetthetskontroll av Maskene: Det er viktig at åndedrettsvern passer riktig for å sikre maksimal beskyttelse. Tetthetskontroll (face fit testing) er en standard prosedyre for å teste hvor godt en maske passer til brukerens ansikt. En av de mest effektive metodene for tetthetskontroll er OHD’s NCP (Next-Generation Controlled Negative Pressure) testing, som gir presise resultater ved å simulere reelle arbeidsforhold. Dette sikrer at masken gir riktig beskyttelse under saneringsarbeid. Du kan lese mer om dette på vår infoside om OHD NCP-systemet.

2. Beskyttelsesdrakter

Beskyttelsesdrakter forhindrer at asbestfibre setter seg på klær og hud. Det finnes ulike typer drakter, hver med spesifikke fordeler:

  • Kategori 3 Type 5/6 Drakter: Disse engangsdraktene er pustende og beskytter mot farlig støv og partikler. Dette er den vanligste typen for asbestsanering, da de gir god beskyttelse og komfort for innendørs arbeid.
  • Type 5B/6B Drakter: Vanntette drakter som brukes til utendørs sanering der arbeidere kan bli eksponert for vannsprut eller regn. De gir høy beskyttelse mot både støv og væske.

           3. Engangsundertøy

For å sikre fullstendig beskyttelse under asbestsanering, er det nødvendig å bruke engangsundertøy. Dette består vanligvis av en pakke som inneholder en genser, boxer, sokker og et håndkle. Engangsundertøyet tas på under engangsdressen og kastes hver gang man forlater saneringssonen. Det er viktig å understreke at man aldri skal bruke vanlige klær under engangsdressen, da dette utgjør en betydelig risiko for spredning av asbestfibre. Asbest kan sette seg fast i klær, og hvis man bruker sine egne klær under saneringsarbeid, kan farlige fibre transporteres til andre steder som arbeidsplassen, bilen, eller til og med hjemmet. Dette kan føre til eksponering for asbest utenfor saneringsområdet og setter både arbeidstakere og deres familier i fare. Bruk av engangsundertøy minimerer denne risikoen og bidrar til å opprettholde et trygt miljø både på og utenfor arbeidsplassen.

4. Hansker

Riktig type hansker er avgjørende for å beskytte hendene under saneringsarbeid:

  • Nitrilbelagte Arbeidshansker: Anbefales for sin holdbarhet og evne til å beskytte mot rive- og kuttskader, samtidig som de gir god fingerferdighet. Nitrilbelagte hansker må kastes etter bruk, da de ikke kan tas ut av sonen på grunn av kontaminering.
  • PU-belagte Hansker: Disse gir god slitestyrke og beskyttelse mot kutt. De brukes ofte i kombinasjon med andre hansketyper for å øke beskyttelsen under saneringsarbeid. Også disse må kastes etter bruk.

5. Vernebriller og Ansiktsskjerm

Øyebeskyttelse er nødvendig for visse typer arbeid:

  • Vernebriller: Skal brukes hvis man benytter halvmasker, for å beskytte øynene mot asbestfibre. De er ikke nødvendige ved bruk av helmasker, da moderne helmasker ofte er sertifisert til samme beskyttelsesnivå som vernebriller.
  • Ansiktsskjerm: Kan brukes ved risiko for sprut av kjemikalier eller når arbeidet kan innebære at partikler treffer ansiktet, selv om helmasker ofte dekker dette behovet.

6. Vernefottøy

Beskyttelse for føttene er også viktig for å forhindre spredning av asbestfibre:

  • Antiskli-støvler eller sko med glidelås: Brukes for å sikre at asbeststøv ikke sprer seg utenfor arbeidsområdet. Disse skal være enkle å rengjøre etter bruk.
  • Engangsovertrekk til sko: Brukes for å forhindre spredning av asbestfibre når man ikke kan gå direkte fra en forurenset sone til dekontaminering, men må gå et stykke for å komme seg til dekontaminering.

7. Dekontamineringsenheter

Dekontamineringsenheter er avgjørende for å forhindre at asbestfibre sprer seg utenfor saneringsområdet:

  • Mobile Brakkenheter: Disse enhetene kommer med integrerte dusjer og vanntanker og er designet for å være mobile og enkelt tilgjengelige på saneringssteder.
  • Frittstående Systemer med Vannhåndteringsenhet: Disse gir varmt vann til en 3-stegs sluse og har en vannhåndteringsenhet som også renser avfallsvannet for å sikre at det ikke slipper ut asbestfibre i miljøet. Slike systemer gir en grundig dekontaminering for både arbeidere og utstyr.

Fortsettelse: Utstyr du Trenger for Utvendig og Innvendig Sanering

For en dypere forståelse av hvilket utstyr som er nødvendig for henholdsvis utvendig og innvendig sanering av asbest, les vår artikkel «Utstyr du trenger for utvendig og innvendig sanering.» Her dekker vi forskjeller i krav, utstyr, og sikkerhetsprosedyrer for å sikre at alle aspekter av saneringsarbeidet utføres på en trygg og forskriftsmessig måte.


Konklusjon

Å bruke riktig verneutstyr under asbestsanering er avgjørende for å beskytte helse og sikkerhet. Sørg alltid for at alt utstyr, inkludert åndedrettsvern, beskyttelsesdrakter, hansker, vernebriller, vernefottøy og dekontamineringssystemer, er i samsvar med gjeldende regelverk og forskrifter for å redusere risikoen for eksponering og forhindre spredning av farlige fibre.

Related Articles

Responses

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kontakt oss

Her er det bare å fyre løs. Enten det er spørsmål, innsikt, produktinformasjon eller generelt for å slå av en prat!☕